NÖVEKEDÉS MEGGYŐZŐDÉSBŐL

INTERJÚ ZENO CIPRIANIVAL, A DAKOTA CSOPORT TULAJDONOSÁVAL

A Dakota Csoport az egyik vezető vállalat az építőipari termékek gyártásában és értékesítésében. A csoport már több, mint 25 éve növekvési pályán van. A cég állandó fókuszában a fejlődés és innováció áll a termelékenység növelésében.

A ’90-es években a folytonos növekedés a hazai piac keretein belül történt. Ezt követték a spanyol, portugál és romániai leányvállalatai. Mára a Dakota Csoport több, mint 4000 ügyfélnek szállít világszerte. A termék portfoliója többek között csatornázási- szigetelési rendszereket, rakodó rámpákat tartalmaz. Ezenfelül autóipari, gyógyszer- és csomagolóipari termékek szerepelnek a vállalat kínálatában.

A Dakota vezetősége komoly feladatokkal áll szembe. Az új technológiákba és képzett munkaerőbe vetett folyamatos befektetésekkel készülnek fel a jövő kihívásaira. A tulajdonos az energiahatékony és automatizált, kiemelkedő termelékenységű gyártás rendszerekben látja a siker kulcsát.

CIPRIANI ÚR, ÖN 1998 ÓTA HAITIAN ÜGYFÉL. MELY KRITÉRIUMOK VOLTAK A LEGFONTOSABBAK A DÖNTÉSÉBEN ANNAK IDEJÉN?

“A teljes koncepció meggyőzött minket, és mindmáig meggyőző számunkra. Az összes Dakota terméket HAITIAN illetve ZHAFIR gépekkel gyártjuk.”

MILYEN MODELLEKKEL GYÁRTANAK?

“Zeres, Venus és Jupiterrel. A legtöbb Zeres Sorozat.”

MILYEN TERMÉKEKET GYÁRTANAK A JUPITEREK?

“Jelenleg okos utcai lefolyórendszer elemeket gyártanak, robusztus PP-ből készített tartályokat. 650 tonnás Jupiterekkel gyártjuk. A termék méretek 200 x 200 mm-től 550 x 550 mm-ig terjednek.”

MEKKORA KITERJEDÉSBEN ALKALMAZNAK AUTOMATIZÁLÁST A TERMELÉSBEN?

“Központi anyagellátókat és szárítókat használunk, valamint külső és belső központi konténereket a raktárhoz. Összesen 40 Haitian Hilectro robotjaink vannak, 6 tengelyes robotok, összeszerelő gépek és automata csomagoló és raktár gépeink. “

HASZNÁLNAK ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOKAT IS?

“Már régóta arra összpontosítottunk, hogy minél nagyobb mennyiségű alapanyagot tudjunk újrahasznosítani. Ugyanakkor szisztematikusan a mikroműanyagok visszaszorításán is dolgozunk. “

MIT GONDOL, MELY MEGHAJTÁS TÍPUS FOGJA A JÖVŐT MEGHATÁROZNI?

“Természetesen az elektromos, főleg mert csökkenti az energiafogyasztást és kiemelkedőbb hatékonyságot tesz lehetővé. Ezenfelül használunk visszaforgatott energiát is fotovoltaikus rendszerekkel a termelésben és logisztikában. A szolár energia is csökkentheti az energiaköltségeket.”

INTEGRÁLNAK MÁR DIGITÁLIS KONCEPCIÓKAT TERMELÉSÜKBE?

“Valóban elmondhatjuk, hogy a Dakota Csoport már több, mint 15 éve “okos gyár”. 2005 óta alkalmazunk 4.0 koncepciókat. Az összes fröccsöntőgépünk egy központi szerverre van csatlakoztatva. Az összes adat és folyamat a fő számítógépbe kerül regisztrációba és az összes részlegnek eljuttatja a releváns információkat, irodáknak és termelésnek egyaránt. Ezek kötelező jellegűek egy 24/7 műszakú modern gyárnak.”

Cipriani úr (baloldalt) és Stella úr (jobboldalt) a Dakotatól, Bonfadini úrral az IMG-től– hivatalos HAITIAN & ZHAFIR olaszországi képviselet: “A kezdetektől fogva rajongók vagyunk”

DAKOTA GROUP – Tények és adatok

Székhely: Olaszország

Leányvállalatok: Spanyolország, Portugália és Romániában

Bevétel: 50 millió EUR évente

Alkalmazottak: több, mint 100

Műszakok: 24/7

Fröccsöntőgépek száma:120 db60-tól2000t -ig

Alapanyagok: PP,PA,PE,POM,ABS,PS, PLA, ASA,TPE

Éves feldolgozott mennyiség: 30 000 t

A Dakota Csoport a Green Building Council Italia tagja

2019J anuár óta. A GBC hálózat a környezettudatos építkezés kultúráját és gyakorlatát szorgalmazza.

 

www.dakota.eu

A smart catch-pit produced on a Jupiter 6,500 kN made of PP