INTERNATIONAL AUTOMOTIVE COMPONENTS

Cikk megjelenése 2016 November 03. (www.haitiangermany.com)

HAITIAN JUPITER SOROZAT: „LEGJOBB ÉRTÉKEK A TECHNOLÓGIA, SZERVÍZ ÉS ÁRAZÁS KATEGÓRIÁBAN”

 

Az IAC Group a legnagyobb autóipari beszállító a beltéri komponensekben. A cégcsoport egy nagyon egyenes stratégiát követ: a tények a döntőek. Ez igaz a HAITIAN Jupiter modelljeire is, melyek a legújabb cseh gyárban üzemelnek. A konszern világszerte 32 000 munkavállalót foglalkoztat több, mint 100 telephelyen, 22 országban. Csak a jelenlegi 83 gyártást végző üzem 20 különböző országban helyezkedik el.

A Prestice 2 gyárnak ügyvezetőjével, Jan Vondracekkel és Ladislav Vituval készítettünk interjút.

Az új gyár többek között belső szigetelő elemeket gyárt műanyag fröccsöntéssel. Az így készített komponensek akár 40%-al kevesebb súllyal bírnak a hagyományos módon készített termékeknél. Az IAC fröccsöntési eljárása precíz és megbízható forma alkotást tesz lehetővé a könnyű szigetelő elemek készítésében, az akusztikai teljesítmények megtartása mellett. Emellett ráadásul az anyageloszlás is szabályozhatóvá válik, az akusztikailag kritikus komponens területekre kedvező hatással. Az IAC a vertikális integrációjának keretein belül speciális kompozitokat is kifejlesztett melyek a premium ügyfeleinek a legmagasabb minőségi előírásainak is eleget tesznek.

Vondracek és Vitu Úr, a Přeštice 2 a legfiatalabb IAC gyár, nemrég nyílt. A másik, régebbi Prestice üzemmel együtt a régió legnagyobb munkaerő foglalkoztatójává teszik. Mi teszi ezt a telephelyet a többi IAC telephellyel összehasonlítva oly erőssé?

 Ladislav Vitu: „Az embereink itt rendkívül jó know-howal és komoly gyártás tapasztalattal rendelkeznek. Ennek köszönhetően az IAC ezt a cseh gyárat választotta a “kíváló termék előállító központnak”. (Center of Excellence for Overhead Products.)

Jan Vondracek: „bár az IAC Prestice 2-nek egyelőre mégcsak 90 munkatársa van, de egyértelmű célokkal 2019/2020-ban már 700 embert akarunk foglalkoztatni. A második gyárépítési ütem már tervezésben van, annak érdekében, hogy az új sorjázó projekteket is végretudjuk hajtani.”

Választófal szigetelések gyártás utcája. Hátul jobboldalt egy 2800 tonnás második generációs HAITIAN Jupiter látható.

Balról: Radek Smid (Mapro mérnök), Ladislav Vitu, Jan Vondracek az IAC Grouptól.

Tier 1-beszállítóként különösen magas követelményeknek kell eleget tenniük és nemcsak a minőség tekintetében. A rugalmasságra vagy a termelékenységre fektetnek nagyobb hangsúlyt?

Ladislav Vitu: „Ezek nyilván nekünk is komoly kihívásokat jelentenek. Ezeknek olyan technológiákkal teszünk eleget, melyek kifejezetten az adott feladatra lettek kialakítva. Elég ha a szigetelésekre gondolunk, itt az egyes folyamat lépések teljes mértékben egymásra vannak utalva, ennek megfelelően a gyártástechnológia is speciálisan ezek alapján van kialakítva.

Jan Vondracek: „Ennek ellenére igyekszünk rugalmasak is maradni. Az a célunk, hogy az egyes folyamat szakaszoknak ugyanaz a beszállítója legyen. Így tehát azonos gépkialakítások, egységes technológiák, egységes folyamatleírások a munkavállalóink számára. Ez kicsit könnyebbé teszi a dolgot.”

A Jupiter fröcccsöntőgépek minden bizonnyal jól beillenek ebbe a koncepcióba. Mi alapján döntöttek a HAITIAN mellett? 

Ladislav Vitu: „Teljesen racionális és logikus döntések alapján. Kidolgoztuk a szükséges gép specifikációinkat, melyek különösen fontosak voltak az ajtók alkotóelemei számára, majd összegyűjtöttünk néhány fröccsöntőgép gyártó ajánlatait.”

Jan Vondracek: „Amennyiben ilyet említenének, egyáltalán nem vagyunk kínai gépgyártó-szkeptikusak. Mi alapvetően tények alapján hozunk megfontolt döntéseket, ebben profik és fókuszáltak vagyunk.”

Ladislav Vitu: „Természetesen arra is ügyeltünk, hogy a gépek a legkülönbüzőbb ajtó alkotókat, hasonló termékeket, mint csomagtartó komponenseket is képesek legyenek gyártani.”

IAC Group, a 2-es számú gyár Prešticeben.

Egy 1600 tonnás, második generációs HAITIAN Jupiter

Mennyire voltak a kívánt technikai opciók fontosak?

Ladislav Vitu: „Igyekeztünk csak a nélkülözhetetlen opciókat a listánkban írni. Ténylegesen szükséges funkciókra korlátoztuk, mint például elegendő forrócsatornákra vagy hidraulikus tűzáró fúvókára.”

Jan Vondracek: „Egy testület hozta meg aztán az egyértelmű döntést a HAITIAN Jupiter modelljei mellett, mely a legjobb értékeket kapta a technológia, szervíz és árazás kategóriájában. A Haitian International Germany (Európai HAITIAN központ) közelsége és nagy alkatrész raktára, valamint a forgalmazó Mapro szervezettsége szintén pozitív befolyásoló tényező volt a döntésben.”

Jelenleg egy 2800, 2 db 1600 tonna záróerejű Jupiter II-vel dolgoznak. Mennyire elégedettek a teljesítményükkel?

Ladislav Vitu: „Felettébb elégedettek vagyunk. A nagyobbik gép speciális műanyag tartóelemét gyártja hangszigetelő berendezéseknek luxusautók belsejébe. A kissebb Jupiterekkel középkategóriás autók csomagtartó burkolatait gyártjuk.”

Jan Vondracek: „Mindegyik gép elszedő robottal van ellátva. 6 tengelyes a nagy géphez, lineáris robotok a kissebb felhasználásokhoz.”

Apropó robotok, Önök hogyan gondolkodnak az ipar 4.0 kapcsán?

Jan Vondracek: „Kiválónak tartom az alap ötletet. Ugyanakkor azt is látom, hogy sokan úgy beszélnek róla, hogy igazából nem is értik, hogy mit jelent. Gyakran csak azért használják, mert jelenleg ez a trend.”

Ladislav Vitu: „Az IAC-nél igyekszünk az egyes elemeket ésszerűen a folyamatainkba integrálni. Anélkül, hogy nagy szavakat használnánk megnevezésére.”

Köszönjük a beszélgetést!

 

KÖSZÖNJÜK!

Az IAC Prestice 2 további 3 db második generációs HAITIAN Jupitert rendelt (21000, 13000 and 10800 kN) új projektek lefedésére melyeket megnyertek premium kategóriás autók ajtó panelek gyártására. Mivel Vondracek Úr az egységes technológiát részesíti előnyben, folytonos bővülés várható HAITIAN Jupiterekkel.