A JÖVŐ A DIGITALIZÁLÁSÉ

A JÖVŐ A DIGITALIZÁLÁSÉ

2019-10-31

 

INTERJÚ ARNAUD JOUBERTTEL, A SOREL PLASTIQUE VEZETŐJÉVEL

Több, mint 30 éve feljeszt és gyárt műanyag csomagoló termékeket az élelmiszeriparnak a SOREL PLASCTIQUES vállalat. Nagy nevű francia és európai élelmiszer- és édesség árú gyártó vállalatoknak készít több, mint 200 standard terméket, ezenfelül pedig rendkívüli formatervezésű formákat is.

2018 őszén megháromszorozta a termelési kapacitását – a ZHAFIR elektromos fröccsöntőgépeivel. Arnaud Joubert úrral, a Sorel Plastiques vezérigazgatójával beszélgetük, hogy mi hajtja őket a jövőre nézve, mik az újrahasznosítási gazdálkodás korlátjai és tapasztalatai, valamint, hogy miért a ZHAFIR Zeres modelljei mellett döntöttek a fröccsöntőgép beszerzéseknél.

JOUBERT ÚR, ÖNÖKNEK EDDIG KIZÁRÓLAG HIDRAULIKUS GÉPEI VOLTAK A TERMELÉSBEN, AZ ELMÚLT ÉVBEN VÁSÁROLTAK ZHAFIR ELEKTROMOS GÉPEKET. MELY MEGHAJTÁS TÍPUSBAN LÁTNAK KOMOLYABB ELŐNYÖKET: HIDRAULIKUS, VAGY ELEKTROMOSBAN, ESETLEG A HIBRID KIVITELBEN?

Joubert: „Amint a szerszámnak nincs szüksége hidraulikus technológiára, azaz maghúzókra, semmi sem szól az olaj mellett, az elektromos az előnyösebb. A hibrid megoldás kiváló kompromisszum, nálunk azonban egyre kevésbé fontos.”

MILYEN FONTOS AZ IPAR 4.0 TÉMAKÖRE, VAGY AZ OKOS GYÁR KONCEPCIÓJA AZ ÖNÖK VÁLLALATÁNAK?

„A digitalizáció elkerülhetetlen, és számomra a jövőt jelenti. Bár az ügyfeleinknek egyelőre még nincsenek ilyen minőségű követelményei, a következő lépésben valamennyi perifériáinkat, fröccsöntő gépeinket integrálni fogjuk és MES rendszerbe kötjük. Emiatt a gépeink hálózatképessége előkövetelmény. A ZHAFIR rendkívül széles játékteret biztosít az MES rendszer kiválasztásában. Ezt nagyon előrehaladott és ügyfébarát koncepciónak tartjuk.”

A ZHAFIR rendkívül széles játékteret biztosít az MES rendszer kiválasztásában. Ezt nagyon előrehaladott és ügyfélbarát koncepciónak tartjuk.”Arnaud Joubert

 

ÖNÖK IS RÉSZT VESZNEK AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSÚ GAZDÁLKODÁSBAN?

„Az újrahasznosítás témaköre nálunk korlátozott, ugyanis általában visszaváltható cikkeket gyártunk. Az újrahasznosított alapanyagok lehető legnagyobb arányú felhasználására törekszünk a nem-élelmiszeripari termékek előállításánál. Itt a szigorú élelmiszeripari előírások korlátozzák a lehetőségeinket e tekintetben.”

ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGGAL IS DOLGOZNAK?

„Maximum 15 százalék újrahasznosított anyaggal dolgozhatunk. Mivel alig van selejt darabunk, amúgy sem lehetséges 15 százaléknál magasabb mennyiségben saját újrahasznosított anyagainkból dolgozni. És ugye a reciklált alapanyagot beszerezni még mindig drágább, mint az eredetit. Reciklált anyagok bevetésére a szándék egyelőre mérsékelt, ez azonban változhat. A csomagolóipari szövetség már tett rá kísérletet, hogy megemelje a 15 százalékos újrahasznosított anyag rátáját, egyelőre azonban sikertelenül. “

MIKÉNT SZERVEZTÉK A TERMELÉST?

„20 fröccsöntőgéppel gyártunk, a hét 5 napjában, megállás nélkül. Túlnyomóan visszaváltható csomagoló darabokat gyártunk az élelmiszer iparnak, 4 másodperc körüli ciklusokban. Minden alkalmazást robottal ellátott IML technológiával látjuk el. Kizárólag élelmiszer-konform PP-vel dolgozunk, eves szinten kb 1200 tonna mennyiségben.

MELY TÉNYEZŐK ALAPJÁN DÖNTÖTTEK A ZHAFIR ZERES MODELLJEI MELLETT?

„2018-ban eldöntöttük, hogy kiszélesítjük a lehetőségeinket a hosszútávú versenyképesség fenntartása érdekében. A ZHAFIR könnyű dolgot okozott nekünk. Az alacsony beszerzési költségek, a franciaországi tanácsadás és szervíz, az elektromos fröccsöntés és az abból adódó folyamat stabilitás, ráadáasul a lenyűgöző energiahatékonyság mellett… Ha belegondolunk, hogy ezt a lépést 7-ről 20 fröccsöntő gépre növeltük, a tények magukért beszélnek.”

 

Balról: Arnaud Joubert és Eric Baubois a Soreltől, Jean Louis Prasval az FPMI-től – a franciaországi HAITIAN és ZHAFIR képviselettől: „Hamarosan az összes Zeres egy MES rendszerbe lesz integrálva.”

 

SOREL Plastics – Tényekés adatok

Székhely: F-77100 Meaux

Forgalom: 7 Mio. EUR / év

20 munkatárs3-műszakonként

20 fröccsöntőgép+ Robot

ebből13 Zhafir Zeres (90 – 450 t)

Alapanyagok: kizárólag élelmiszeripari PP

Anyagfelhasználás kb. 1.200 t/év

Automatikus anyagszállítás

Energiahatékony hűtés

www.sorel-plastiques.com