ÁTÁLLÁS AZ ELEKTROMOS FRÖCCSÖNTŐ GÉPEKRE

ÁTÁLLÁS AZ ELEKTROMOS FRÖCCSÖNTŐ GÉPEKRE

LÁTOGATÁS A HELLA SLOVAKIA FRONT-LIGHTING, SRO-NÁL

HELLA az egyik legnagyobb autóipari beszállító. Az MDAX-konszern szinte az összes nevezetes autógyártónak szállít premium termékeket és az autó világítástechnikában az egyik innováció vezető. A kocovcei HELLA gyárban jártunk és Jozef Simun és René Jurkovskývel beszélgettünk a világszerte első elektromos fröccsöntő gépeiről a HELLAnak – melyek ZHAFIR Zeres Sorozatok.

A HELLA az autó világításokra specializálódott. Első és hátsó lámpák, belső világításokon át egészen az elektronikai fényekig terjed a széles portfolio. A termékfejlesztések súlypontja a fényalapú vezetés asszisztens rendszerek és LED-eken van. Ezenfelül világszerte kompetens fény- és járműelektronika tervezőként etablálta magát “távolra látó technológia” mottóval.

Ma 125 gyárral, 39 000 munkavállalóval, köztük 7700 K+F mérnökkel  rendelkezik világszerte a konszern, a 2018/19-es pénzügyi forgalma 7 milliárd EUR volt. Csak a fény és elektronikai szegmens 5,8 Mrd. EUR forgalmat hozott. Első osztályú termék minőség a legmagasabb standardok alapján, ez az egyik legfontosabb az automotiv specialista számára, mely meghatározza a gondolkodását és tevékenységeit.

“Zéró hiba” a motto, márcsak az ügyfelek iránti kötelezettségük miatt is. Ahhoz, hogy a magas feltételeknek valamennyi gyára eleget tegyen, egy globálisan egységes minőség menedzsment koncepciót alkotott a HELLA, mely nemzetközileg elismert minőség normákon alapul és folyamatos fejlesztésnek vetik alá.

HAGYOMÁNYŐRZÉS INNOVÁCIÓS TÖREKVÉSSEL

“A fejlesztésekben nem megállni, ötleteket kidolgozni és ezeket gyártásba helyezni az ami minket naponta hajt.”Termelési szempontból a sorozat törvénye volt érvényes, a megbízható terepen megkapaszkodni, e tekintetben eddig kivétel nélkül az európai gyártók teljesítményeire hagyatkoztak. Ez megváltozott. A HAITIAN az első Európán kívüli fröccsöntő gép gyártó – habár német-kínai gyökerekkel rendelkezik ami a ZHAFIR márkát illeti – amely a HELLA-t teljesítmény, hatékonyság, minőség felől megtudta győzni. A HAITIAN, illetve ZHAFIR melletti döntés először a HELLA Kocovce, nyugat-szlovákiai gyárban született.

„Eleinte nem volt egyszerű bemutatni, hogy a HAITIAN megbízható gépeket gyárt.” Meséli Filip Mizia, a Mapro területi képviselője, amely a szlovákiai HAITIAN képvisele. „Kis türelembe került amíg a gépkezelőknek megtanítottuk a számukra új technológiát. De ma már nehézségek nélkül tudnak dolgozni a gépekkel és azt mondhatjuk, hogy rendkívül elégedettek, ugyanígy az after sales és műszaki támogatással is. “

A pozsonyi, banovcei és kocovcei telephelyekkel a HELLAnak 3 gyára van Szlovákiában, melyek egymástól független automotive világítás komponenseket gyártanak automotive-fényeket. Összesen 2100 munkavállalót foglalkoztat a 3 gyárban, 24/7-es gyártásban, 4 műszakban. Jozef Šimun, gyártásvezető: “Úgy gondolom a HELLA számára különösen fontos a kimagasló gép specifikáció számtalan opcióval.Ahányszor beszélek a gépekkel dolgozó emberekkel, mindenki azt állítja, elégedettebbek a ZHAFIR Zeresekkel, mint az európai gyártók gépeivel. Elégedettebbek főleg a paraméterezések és kezelhetőség szempontjából.”

Eközben már integrálták a kocovcei gyárban az első HAITIAN gépet is. Egy 450 tonna záróerejű Jupiter modellt helyeztek el egy 6 hónapos próbaidőre. Már jóval a próbaidő lejárta előtt meggyőzte a gép a teljesítményéről a gyárat.

Rendkívül látható optikai darab, magas csillogású fényvezető elem, ZHAFIR Zeres 3600/830-on gyártják PC-ből egy 40 mp ciklusidővel. 

 Šimun és Jurkovský úr, technológusok a HELLA Kočovcenél

KONKRÉTAN RÁKÉRDEZTÜNK:

Šimunúr, Jurkovskýúr, mennyire fontos az energia költségfaktora a HELLAnak?

 

Biztosan nemaz első helyen áll, ott mindenképpen a minőség van, de természetesen a fontosabb pontok közt szerepel, hiszen mi is törekszünk az energiahatékonyságra. A nap végén a költségeken múlik minden.”

 

Ez az oka amiért elektromos gépekre váltanak?

 

“Inkább az volt az oka, hogy jóval innovatívabbak az elektromos gépek, mely innovációkkal élni szeretnénk”

 

Mit várnak az elektromos gépektől?

 

„Arra számítunk, hogy az elektromos gépek karbantartása költséghatékonyabb lesz a többi gépekénél. Biztosan mégjobb less ha mégtöbb elektromos gép lesz a csarnokban. Arról nembeszélve, hogy a hidraulikus gépek jóval hangosabbak az elektromosoknál.”

 

Hogyan ítéli meg az ár-érték arányt?

 

„Mind az ár, mind a teljesítmény rendkívül meggyőző.”

 

HELLA SLOVAKIA FRONT-LIGHTING, S.R.O

 

Tények és adatok

 

Alapítás: 2003 Szlovákiában

Forgalom: 2017/2018-ben 203 Mio. EUR

Foglalkoztatottak a gyárban: 2100 Mitarbeiter

Termékek: Személygépkocsi és teherautó fényszórók

 

www.hella.sk

 

További HELLA gyárak Szlovákiában:

POZSONY

Személygépkocsi belső világítások

BANOVCE NAD BEBRAVOU

Jármű jelző világítások