JELENTŐS ENERGIA MEGTAKARÍTÁS A ZERESSEL

INTERJÚ A SPRITZGUSSA PLASTICS GMBH & CO. KG-VAL

A Spritzgussa Plastics GmbH & Co. KG az egyik legtapasztaltabb élelmiszeripar-, nem-élelmiszeripari, fogyasztói- és kozmetikai csomagolások gyártója. A fenntarthatóság érdekében az alapanyag megőrzés és újrahasznosítás fontos szerepet játszik. 2018 végén került az első ZHAFIR Zeres fröccsöntő gép a vállalathoz, a második 2019 Májusában követte.Mindkét gép szállítása, beüzemelése extrém gyorsan történt mindenfajta fennakadás nélkül. Eljött tehát az idő, hogy a vállalat véleményét kérdezzük a működésükről.

Joachim Stelzer, a kereskedelem ésQSvezetőjével, valamintJochen Bartl-al, ügyvezető és termelési vezetővel beszélgettük a környezetbarát és előnyökkel működő elektromos Zeres gépekről.

STELZER ÚR, A FENNTARTHATÓSÁG TÉMÁJA MINDENÜTT NAGY HANGSÚLYT SZERZETT. HOGY ÁLL EHHEZ A SPRITZGUSSA?

„A fenntarthatóság az egyik fő témánk a következő 3 évben. Az élelmiszeripari, élelmiszerrel érintkező csomagolókkal kapcsolatban azonban szigorú szabályokkal vagyunk korlátozva.”

MENNYIBEN ÉRINTI AZ ÜGY AZ ALAPANYAG ELŐÁLLÍTÓKAT?

„Egyelőre nem ismert számomra egy gyártó sem, aki élelmiszeripar konform reciklátot állítana elő. Jelenleg “folyékony fát” tesztelnek, mely elvileg élelmiszer konform lesz. Majd meglátjuk, hogy működik e. Mi magunk is aktivan keresünk új megoldásokat, hogy az ügyfeleink számára magasabb értéket állítsunk elő. Alternativ anyagokat tesztelünk, mint pl PLA vagy bio alapú PE-t, ám sajnos eggyakrabban sprőd vagy túl puhák a termékek.”

MIK A LEGFŐBB BELSŐ IRÁNYVONALAK?

„Az energiafelhasználás egy nagy téma nálunk és kritérium a technológiai beszerzéseknél. Az energia egyre csak drágább less és ezért is fontos, hogy a hasznot fenntarthatóan elérjük. Ezért is történt az átállás. Eddig csak hidraulikus gépeink voltak egyéb premium gyártóktól, azonban átálltuk a ZHAFIR márkára.”

A ZHAFIR GÉPEK KOMPAKTAK ÉS NEM BONYOLULTAK, EZ NAGYON TETSZIK NEKEM. AZ EGYSZERŰ FUNKCIÓK RETROFITJE ABSZOLÚT PROBLÉMA MENTES ÉS KIFIZETHETŐ A ZHAFIRNÁL – TELJESEN ELTÉRŐ MÓDON A MEGSZOKOTTAKTÓL.”

Joachim Stelzer

Head of Sales and QA

 

MI HOZTA AZ ÁTTÖRÉST A ZHAFIRRAL?

„A hatékonyság jóval magasabb. Ehhez jön az egyszerűbb karbantartás a kevesebb mozgó alkaztésszel, hosszabb karbantartási intervallumokkal, úgy, hogy az üzemben tartási költségek elenyészőek.”

A TELJESÍTMÉNYBEN MELY ELŐNYÖKET LÁTJA?

„A gépek egyértelműen csendesebbek, precízen mozognak és ahogyan említettem hatékonyak és takarékosak. Egy hidraulikus géppel összehasonlított szerszámtesztben 65% energiamegtakarítást mértünk. Igazi rajongókká váltunk és ennek megfelelően fogjuk a következő években az egész gépparkot lecserélni, hiszen árazásában is verhetetlen a ZHAFIR.”

HOGYAN ÉRTÉKELI A ZHAFIR GÉPEK TÁMOGATÁSÁT?

„A ZHAFIRral kapcsolatban egyértelmű elvárásaink vannak: Egy felhőtlen termelést. Mindkét gép 52 hétben üzemel. Minden lehetséges elvárásnak eleget kell tenniük és minimális üzemeltetési költségek mellett az elvárt minőséget kell hozniuk. Mindkét Zeres eddig teljesíti ezt. De természetesen a szervíz- és támogatás fontos. A Hewaco támogatásával teljesen elégedettek vagyunk. Egy nagyon jó partneri viszonyt ápolunk. Amikor kérdésünk van, azonnal érkeznek. Ettől függetlenül nagyon sok mindent magunk végzünk el, sok gépkezelőnk van házon belül. E tekintetben nagyon jól jön a Haitian International Germany nyílt alkatrész politikája.  HAITIAN ezzel egy egyedülálló stratégiát folytat Németországban.”

JELENTŐS ELŐNYOK AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁSBAN:

Egy ZHAFIR Zeres összehasonlítva egy európai gyártó hidraulikus gyors fröccsölésű gépével azonos záróerőben. A fent ismertetett fedeleket gyártották. Mindkét gép 7,5 másodperces ciklusidővel futottak, Stelzer Úr szerint teljesen a temrék normái szerint.

AZ EREDMÉNY: 65% ENERGIAMEGTAKARÍTÁS A ZERES-EL.